29 april 2009

Energidrycker

Jag har funderat på en sak väldigt länge nu. Varför i hela friden säljs det energidryck till yngre och varför är det ingen åldersgräns på sånt?!
Jag hittade en artikel om energidrycker på internet som jag tänkte infoga en del från här. Vill ni läsa hela artikeln så kan ni gå in på http://www.utbildningscenter.se/dokument/nyhetsbrevenergidryck.pdf

Om koffeinet i energidrycker
När det gäller koffeinet i energidrycker är detta ofta kemiskt, gjort av Guarana, en lian som kommer från Sydamerika, eller från colabusken. Nu kanske inte koffeinet är det största problemet, om man har åldern inne för att dricka koffeindrycker och håller mängden på en acceptabel nivå. Men som 10-11 åring är det på tok för tidigt att börja dricka koffein och då inte minst i den nivå som en energidryck innehåller.

Syntetiskt koffein används främst i mediciner, men nu även i vissa billigare energidrycker.
Syntetiskt koffein är billigt att framställa och priset på drycken kan hållas på en nivå så även barn med dålig ekonomi lockas att köpa. Konstgjort koffein känner inte vår kropp igen, eftersom vi inte varit i kontakt med detta tidigare och våra organ inte lärt sig att bryta ner det. Trots att producenterna säger att det är ”naturidentiskt” stör det flera av kroppens funktioner på samma sätt som andra kemiska tillsatser. De delar av koffeinet som inte vår kropp kan brytas ner, stör bl.a. vår celldelning med följd att kroppen tar energi från immunförsvaret för att stöta bort de felaktiga cellerna.

Guaranakoffeinet anses bedöva hungerskänslorna och gör att man i stället dricker en burk till i stället för att äta. Detta koffein används ofta i bantningssyfte.

Colabönskoffein kommer från en buske i Sydamerika och är ett mycket starkt koffein. Vi luras ofta med att produkten bara innehåller 60-80 mg koffein, men om den är gjord av colabönskoffein är detta mycket starkare än kaffebönskoffein och anses vara lika beroendeframkallande som alkohol och nikotin. Personer under 15 år bör inte dricka drycker med colabönskoffein.

Bara att läsa den här delen av artikeln var skrämmande men det blir värre.

Taurin är en aminosyra som kroppen själv producerar, vi människor har mycket sällan brist på ämnet utan får istället lätt överskott om vi dricker produkter som innehåller ämnet. 0,4% taurin, som i de flesta fall en energidryck innehåller, är 10 gånger mer än en normal dagsdos på 120-130 mg. Energidrycker innehåller ofta 4000 mg taurin per liter, en burk på 2,5 dl innehåller då 1000 mg.
Det finns inte mängdrekommendationer för taurin i Sverige . För energidrycker som bland annat innehåller taurin, koffein och kolhydrat har Livsmedelsverket uttryckt att dryckerna inte är lämpliga som törstsläckare, som vätskeersättning vid fysisk ansträngning, samt att de inte bör kombineras med alkohol.
Taurin reglerar blodets PH-värde och minskar proteinnedbrytningen. Detta leder till ökad muskeltillväxt. Under hög fysisk ansträngning, utsöndrar kroppen serotonin, en signalsubstans som bl.a. ger oss välbefinnande och gör oss lugna. Taurin begränsar utsöndringen av seretonin vilket leder till ökad aggression, påverkar det centrala nervsystemet negativt och gör att kroppen inte känner av trötthet och kan därmed arbeta på en högre nivå under en längre tid.

Man har genom vetenskapliga undersökningar upptäckt att rätt taurinnivå i kroppen:
* Justerar blodets PH-värde.
* Gynnar blodcirkolationen.
* Gynnar kolesterolsänkande processer i kroppen.
* Stabiliserar funktionerna hos nerv och hjärncellerna.
* Gynnar levercellernas regenererande processer.
* Gynnar proteinnedbrytning i kroppen.
* Gynnar kreatintransporten.
* Påverkar vårt blodsocker.
* Påverkar hjärtats rytm.
Men vid överskott påverkas flera av dessa funktioner negativt. Främst då hjärtat och vårt blodsocker. Efter ett par burkar energidryck kan taurinhalten vara så hög att blodsockret sjunket till en farlig nivå. (kallas Hypoglykemi)

Det har skett många dödsfall där taurin tillsammans med kolaböns-koffein och i vissa fall även alkohol varit orsaken. Mikael Lehtihet läkare på Södersjukhuset varnar bestämt från att dricka dessa drycker. Studier av taurin har visat att ämnet stör hjärtats rytm, så kallad hjärtarytmi, vilket kan leda till plötslig död. I Norge har man haft flera fall där barn dött under t.ex. fotbollsmatch vilket kan ha ett samband med dessa drycker. Både i Norge, Danmark och Frankrike är drycker som innehåller taurin förbjudna. Även i Sverige har flera barn dött på liknande sätt. Här har man inte ens kontrollerat om barnen druckit energidrycker, utan tagit för givet att de led av ett okänt hjärtfel. Svenska Livsmedelverket har bara gått så långt att de avråder från att använda energidrycker vid fysisk ansträngning.

Trots att Livsmedelsverkets avråder från energidrycker vid fysisk ansträngning, finns det idrottstränare som ger barn, ända ner i 10-årsåldern energidrycker, före en match, för att höja deras prestationsförmåga. Med 10 ggr. för mycket taurin i kroppen och hjärtstimulerande koffein, som en energidryck innehåller, är det livsfarligt att anstränga sin kropp med en fotbollsmatch eller annan intensiv idrott. Forskare har på senare tid upptäckt att taurin orsakar dehydrering (vätskeförlust) vilket kan skada njurarna och då inte minst vi ansträngning, då svettning tömmer kroppen på vätska. Det är inte ovanligt att personer som springer längre motionslopp, åker Vasaloppet eller cyklar Vättern runt, har energidrycker med sig för att öka prestationsförmågan. Detta kan på sikt vara skadligt inte bara för njurarna, utan även för en rad andra organ som är beroende av en bra vätskebalans, inte minst hjärtat.
Överskott av taurin kan även påverka produktionen av GABA i frontalloberna i hjärnan. Detta kunde man läsa i Läkartidningen september 2006. GABA är en signalsubstans som hjälper till att styra flera av kroppens viktiga funktioner. När produktionen av GABA minskar blir man lättare aggressiv, orolig, kan inte tänka klart, och minskar sitt tålamod och inlärningskapacitet.
Barn med ADHD har ofta detta problem.

Efter att ha läst denna artikel förstår jag ännu mindre hur man kan sälja energidrycker till barn och ungdomar. Visst, det finns koffein i Coca-cola också och det är sjukt att även det säljs till barn och ungdomar.
Barn och ungdomar behöver inte så pass mycket koffein enligt min mening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna ditt tassavtryck här (: