19 januari 2011

Gluten-, laktos- och mjölkfria bullar fyllda med vaniljkräm

3 dl mjölk
50g jäst
1 och 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl mjöl (14-15 dl om du tar Lailas mjölmix som jag gjorde)

Värm mjölken till 37 grader, smula jästen i en bunke och lös den med mjölken. Tillsätt socker, salt, smör och ägget. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en deg.
Jäs degen under bakduk i 45-60 minuter.
Dela degen i 18 bitar, forma dem till runda bollar och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite och låt dem sedan jäsa under bakduk i 45-60 minuter.
Gör vaniljkrämen under tiden.

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 och 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 och 1/2 dl majsstärkelse
50g mjukt smör

Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
Vispa socker, äggula och majsstärkelsen vitt och fluffigt. Slå över den varma mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i grytan och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen har tjocknat ordentligt.
Smält smöret i den varma krämen under vispning och fortsätt vispa tills krämen är slät. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåpet.

När bullarna jäst klart, sätt då ugnen på 200 grader.
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med kräm.
Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i 7-8 minuter och låt dem sedan svalna något.
Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker.
Published with Blogger-droid v1.6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna ditt tassavtryck här (: